*** Kertjét megkapja cd-n is ilyen volt ilyen lett formába *** metszés, permetezés *** ne feledje megtápoztatni a füvet, thuját *** Öntözőrendszerét indításkor átvizsgáljuk, beállítjuk *** Gyepszellőztetés *** Cserje metszés, alakítás *** TŰZIFA***TŰZIFA***TÉRKÖVEZÉS***TÉRKŐ***TÉRKŐ***TÉRKÖVEZÉS***TŰZIFA***FALBURKOLÁS***KERÍTÉS BURKOLÁS***KALODÁS TŰZIFA***TÉRKÖBÚRKÓLÁS***HULLÁM KŐ***FLAMAND TÉRKŐ AKCIÓ***AKCIÓ***AKCIÓ***AKCIÓ***TÉRKŐ***

A támfalról

2010.01.09.

Támfal készítés csomagunkat ajánljuk az Ön figyelmébe!
Hívjon minket a részletekért, vagy érdeklődjön e-mail cimünkön!

Gabion támfal készítés, forgalmazás.


1. Mi is az a gabion támfal?

Acél és kő - egy igazán kreatív kapcsolat!

A gabion szerkezet legkorábbi ismert alkalmazása kb. 7000 éves. Az egyiptomiak használták a sásból font és iszappal kitöltött kasokat a Nílus folyam partvédelmére a fáraók korában. Később a középkorban vesszőből font kasokat kővel és földdel töltve vár erődítésekhez és folyók partvédelmére használták Európában. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek. A 19. század közepén csak szőtt- és fonott acéldrótból készítettek gabion dobozokat, a 20. század közepétől megjelentek a hegesztett acélhálós gabion dobozok is.

A gabionok tehát az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát, míg az úgynevezett talajtámfalaknál a rézsűbe rétegesen beépített acél-, illetve műanyaghálók biztosítják az állékonyságot.

A gabion (RENO) matracok alacsonyabb magassággal készülnek és elsősorban vízfolyások mederburkolataként épülnek.


2. Hol alkalmazható a gabion?

Gabion  támfal egy autóút mellettA gabion szerkezetek gyorsan és gazdaságosan építhetők minden körülmények között és különösen alkalmasak a rézsűk stabilizálására a hegyes vidékeken és kedvezőtlen talajadottságú területeken. A GABION támfalak rugalmasak, ugyanakkor a bekövetkező talajmozgások nem okoznak teherbíró képesség csökkenést a már megépült támfalszerkezetekben, ellentétben a merev betonszerkezetű támfalakkal, ahol repedések, törések és végül a támfal tönkremenetele következhet be.

A gabion szerkezetből épült támfalak tehát gazdaságos és attraktív alternatívái a betonból épülő támfalaknak. A helyi kővel, esetleg tört betondarabokkal is megtölthetők.

A gabion szerkezetek alkalmazási területei:

 • súly támfalak
 • mechanikusak stabilizált talajtámfalak
 • épületek kiegészítő elemei
 • kert építészeti elemek (pl. ülőpadok, térelválasztó falak stb.)
 • mederburkolatok
 • átereszek és hidak elő fejei
 • vízmosáskötő, vízsebesség csökkentő műtárgyak


 

3. Miért használjunk gabiont?

A meredek rézsűk megtámasztása során nem csupán műszaki, hanem esztétikai és környezeti kívánalmakat is ki kell elégíteni. A gabion támfalakon egy-két év alatt a növényzet megtelepül, de tervezetten, válogatott növényfajokkal is beültethetők. Alkalmazásuk ezért számos előnyt jelent a más típusú szerkezetekkel szemben.

Előnyei:

 • változatos beépítési lehetőség,
 • környezetbe illeszkedő, esztétikus megjelenés,
 • hosszú élettartam,
 • könnyen, gazdaságosan és gyorsan építhető,
 • helyszín közeli anyagok használhatók fel,
 • vízáteresztő, fagyra érzéketlen szerkezet,
 • flexibilitás, erősség.

A gabion dobozok változó méretű elemekből állnak, melyeket össze-, és egymáshoz kapcsolhatók a kívánt geometria kialakításához. A növényzettel befuttatott gabion-szerkezet jól illeszkedik a természetes környezethez. Az acélháló felület fa takaró szerkezetekkel is kiegészíthető.

Gabion  rendszer - különböző felhasználási területek

A cink-alumínium fémes, és esetleg további műanyag korrózióvédő réteggel bevont acéldrótból készített háló élettartama a 120 évet is elérheti. Az angol minőségvizsgáló intézet (BBA) a termékekre minőségi bizonyítványt adott ki. A kitöltő kőzet minősége is fontos szempont az élettartam vonatkozásában. A gabion dobozok töltésére célszerű eruptív, fagyálló kőzetet használni.

Az acéldrótból készült gabion-szerkezet kedvezőbb árú, mint az egyéb építőanyagok. A szállítás lapra szerelve történik, így a szállítási költsége nem számottevő

A gabion szerkezetre nagyfokú vízáteresztő képesség a jellemző, ezért szükségtelen - a betonszerkezeteknél elkerülhetetlen - hátszivárgó, drénhálózat építése. A talajjal érintkező felületeken nagy vízáteresztő képességű geotextíliát kell fektetni, így a kövek közötti hézagok nem tömődnek el.

Vízfolyások esetén a talajvíz és a mederben folyó változó víz között akadálytalan a kommunikáció, a hidrosztatikus nyomás nem terheli a szerkezetet.

A gabion fal építését követően fellépő talajmozgások (térfogatváltozás, süllyedés) következtében fellépő erőkkel szemben - az acélháló teherbírásának köszönhetően - rugalmasan viselkedik a szerkezet. Az acélhálóból készített doboz tehát nem csak a kőzet befogadására szolgáló doboz, hanem jelentős erősítést ad a szerkezetnek. További erősítést jelentenek a dobozon belül méterenként függőlegesen elhelyezett elválasztó rekeszek (diafragmák). Az évek során a szerkezeten megtelepült növényzet szárai és gyökérzete tovább erősíti a gabion szerkezetet.

A támfal bekerülési költsége 25-40%-kal kevesebb, mint a betonszerkezetű támfalaké.


--------------------------------------------------------------------------
(Ezen a helyen a kommentezés lezárásra került, új hozzászólásokat nem fogadunk.)