*** Kertjét megkapja cd-n is ilyen volt ilyen lett formába *** metszés, permetezés *** ne feledje megtápoztatni a füvet, thuját *** Öntözőrendszerét indításkor átvizsgáljuk, beállítjuk *** Gyepszellőztetés *** Cserje metszés, alakítás *** TŰZIFA***TŰZIFA***TÉRKÖVEZÉS***TÉRKŐ***TÉRKŐ***TÉRKÖVEZÉS***TŰZIFA***FALBURKOLÁS***KERÍTÉS BURKOLÁS***KALODÁS TŰZIFA***TÉRKÖBÚRKÓLÁS***HULLÁM KŐ***FLAMAND TÉRKŐ AKCIÓ***AKCIÓ***AKCIÓ***AKCIÓ***TÉRKŐ***

Füvesités

2009.12.17.

1. A kertünkben lévő leendő füves területet kijelöljük. A benne lévő gyomoktól megszabadulunk. Ez történhet gyomirtó szer segítségével, melyet permetező segítségével szélmentes, és lehetőleg a korai órákban permetezzük a kertünkben kijelölt füvesítendő területre. Ajánlott a permetezőcsövünkre gyomirtózáskor használatos harangszerű szóró fejet felszerelni. 


2. Ezáltal a gyomirtó szer fokozottan a gyomnövény teljes terjedelmét permetezi, majd a levélen felszívódik. A gyom 10-14 nap múlva elsárgul, kipusztul. Ezt követően a nagy méretű gyomot kézi erővel és kézi kapával eltávolítjuk, erre azért van szükség, hogy a gyomnövény magjait, csíráit ne dolgozzuk vissza a talajba.

3. A területet gépi erővel felkapáljuk, rotáljuk. Egyszer keresztbe, egyszer hosszában. Nagy méretű és erős fogú gereblyével a gyomot, kavicsot, sittet, és még sok-sok előkerült nem oda való tárgyat, akár kincset is eltávolítunk. Ezt a hulladékot, sittet ajánlatos azonnal szemeteskonténerbe elhelyezni, mert utána nincs rá gondunk, nem csúfítja el a környezetünket.

4. A porhanyós felrotált talajt szemrevételezzük, hogy kell-e hozzá adnunk, ráterítenünk jó minőségű termőföldet. Ha megállapítottuk a termő föld szükségességét, akkor legalább 10-15 cm vastagságban terítsük szét a termőföldet a területen.

5. Mikor a vízszintezést elkezdjük, tegyünk le 3-4 méterenként magasságkontrollként téglát, térkő darabot, akár lécet is leüthetünk. Ezzel a segítséggel tudjuk könnyebben, aránylag a vízszinteshez egyenesen lehúzni a talajt. A lehúzáshoz alumínium vízmértéket, vagy egy egyenes könnyű lécet használjunk. Az előkerülő rögöket, nagy föld darabokat törjük porhanyósra, úgy könnyebb dolgunk lesz.

6. Vízszintezés után egy arra a munkára készített hengerrel a területet többször keresztben és hosszában áthengereljük, a keletkezett mélyedések feltöltését porhanyós rostált földel feltöltjük, majd újra hengereljük. A hengerelés akkor jó, ha a lábnyomunk nem mélyed a talajba. A területet átsöpörjük és összeszedjük az apró göröngyöket.

7. Következő munkafázis előtt el kell döntenünk, hogy telepítünk-e gazdaságos öntözőrendszert a fűvetés előtt, amivel nagyon sok időt energiát tudunk megspórolni. Nyaralás után nem kell olyan látvánnyal szembesülnünk, hogy a dédelgetett, számunkra oly kedves növényünk vízhiányban kiszáradt - automata öntözőrendszernél ez nem fordulhat elő. A füves területünk is szemnek tetszetősen vár bennünket haza.

8. Ha az öntözőrendszer mellett döntöttünk, akkor a szakszerűen, szakember által megtervezett Automata öntözőrendszert le kell telepíteni a fűvetés számára elő készített területre, majd újból lehengereljük és beüzemeltetjük az öntözőrendszert és legalább 7 napon keresztül locsoljuk a füvesítendő területet. Erre a munkafolyamatra azért érdemes időt és energiát fordítani, mert a földben levő gyommagok kicsíráznak és előbújnak, amit gyomlálással megszüntetünk, kigyomláljuk.

9. A területen a locsolás hatására kisebb nagyobb mélyedések, gödrök keletkeztek, amit rostált, jó minőségű földel feltöltünk, lehengereljük. Az előkészített terepet felgereblyézzük, majd szórókocsival a kiválasztott Fűmag típust kiszórjuk (Sport, Pázsit, Golf, Árnyéktűrő - általában 1kg/30 négyzetméterre elegendő).


10. A fűmagvetés után úgy nevezett „Gyep starter” gyökérerősítő tápot szórunk, majd rostált földkeverékkel a magot beterítjük-takarjuk, ezzel megakadályozzuk, hogy elmossa a víz, a madarak felszemezgetik, a szél elfújja. 10-12 nap elteltével a gyep nyírásra kész. 

ELSŐ nyíráskor mindig figyeljünk a következőkre: Fűnyíró késünk éles legyen - Fűnyírónk ne a legalacsonyabb vágásmélységre legyen beállítva. A fű ne legyen vizes. Sűrűn ürítsük a fűgyűjtő kosarat, ne hagyjuk, hogy fűcsomókat szórjunk magunk után, amit fűnyírás után nekünk kell összeszedni. A Fűnyírást 4-7 nap között ismételnünk kell, hogy szép ápolt sűrű füves területnek legyünk a boldog tulajdonosai.

Ha mégsem boldogulna a telepítéssel, előzetes egyeztetés alapján, képzett szakembereink pár nap alatt megépítik Önnek.
Kérje ajánlatunkat!


--------------------------------------------------------------------------
(Ezen a helyen a kommentezés lezárásra került, új hozzászólásokat nem fogadunk.)