Gabion támfal készítés

Mi is az a gabion támfal?

A gabion szerkezet legkorábbi ismert alkalmazása kb. 7000 éves. Az egyiptomiak használták a sásból font és iszappal kitöltött kasokat a Nílus folyam partvédelmére a fáraók korában. Később a középkorban vesszőből font kasokat kővel és földdel töltve vár erődítésekhez és folyók partvédelmére használták Európában. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek. A 19. század közepén csak szőtt- és fonott acéldrótból készítettek gabion dobozokat, a 20. század közepétől megjelentek a hegesztett acélhálós gabion dobozok is.

A gabionok tehát az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát, míg az úgynevezett talajtámfalaknál a rézsűbe rétegesen beépített acél-, illetve műanyaghálók biztosítják az állékonyságot.

A gabion (RENO) matracok alacsonyabb magassággal készülnek és elsősorban vízfolyások mederburkolataként épülnek.

Hol alkalmazható a gabion?

Gabion támfal egy autóút mellettA gabion szerkezetek gyorsan és gazdaságosan építhetők minden körülmények között és különösen alkalmasak a rézsűk stabilizálására a hegyes vidékeken és kedvezőtlen talajadottságú területeken. A GABION támfalak rugalmasak, ugyanakkor a bekövetkező talajmozgások nem okoznak teherbíró képesség csökkenést a már megépült támfalszerkezetekben, ellentétben a merev betonszerkezetű támfalakkal, ahol repedések, törések és végül a támfal tönkremenetele következhet be.

A gabion szerkezetből épült támfalak tehát gazdaságos és attraktív alternatívái a betonból épülő támfalaknak. A helyi kővel, esetleg tört betondarabokkal is megtölthetők.

A gabion szerkezetek alkalmazási területei:

Miért használjunk gabiont?

A meredek rézsűk megtámasztása során nem csupán műszaki, hanem esztétikai és környezeti kívánalmakat is ki kell elégíteni. A gabion támfalakon egy-két év alatt a növényzet megtelepül, de tervezetten, válogatott növényfajokkal is beültethetők. Alkalmazásuk ezért számos előnyt jelent a más típusú szerkezetekkel szemben.

Előnyei:

A gabion dobozok változó méretű elemekből állnak, melyeket össze-, és egymáshoz kapcsolhatók a kívánt geometria kialakításához. A növényzettel befuttatott gabion-szerkezet jól illeszkedik a természetes környezethez. Az acélháló felület fa takaró szerkezetekkel is kiegészíthető.

Gabion rendszer – különböző felhasználási területek

A cink-alumínium fémes, és esetleg további műanyag korrózióvédő réteggel bevont acéldrótból készített háló élettartama a 120 évet is elérheti. Az angol minőségvizsgáló intézet (BBA) a termékekre minőségi bizonyítványt adott ki. A kitöltő kőzet minősége is fontos szempont az élettartam vonatkozásában. A gabion dobozok töltésére célszerű eruptív, fagyálló kőzetet használni.

Az acéldrótból készült gabion-szerkezet kedvezőbb árú, mint az egyéb építőanyagok. A szállítás lapra szerelve történik, így a szállítási költsége nem számottevő.

A gabion szerkezetre nagyfokú vízáteresztő képesség a jellemző, ezért szükségtelen – a betonszerkezeteknél elkerülhetetlen – hátszivárgó, drénhálózat építése. A talajjal érintkező felületeken nagy vízáteresztő képességű geotextíliát kell fektetni, így a kövek közötti hézagok nem tömődnek el.

Vízfolyások esetén a talajvíz és a mederben folyó változó víz között akadálytalan a kommunikáció, a hidrosztatikus nyomás nem terheli a szerkezetet.

A gabion fal építését követően fellépő talajmozgások (térfogatváltozás, süllyedés) következtében fellépő erőkkel szemben – az acélháló teherbírásának köszönhetően – rugalmasan viselkedik a szerkezet. Az acélhálóból készített doboz tehát nem csak a kőzet befogadására szolgáló doboz, hanem jelentős erősítést ad a szerkezetnek. További erősítést jelentenek a dobozon belül méterenként függőlegesen elhelyezett elválasztó rekeszek (diafragmák). Az évek során a szerkezeten megtelepült növényzet szárai és gyökérzete tovább erősíti a gabion szerkezetet.

A támfal bekerülési költsége 25-40%-kal kevesebb, mint a betonszerkezetű támfalaké.

Kerttervezés

A kertépítés első lépése a telekfelmérés, a megrendelő elképzeléseinek pontos megismerése. Részletes megbeszélés folyamán ismerkedünk ügyfeleinkkel, hogy minél jobban átlássuk igényeiket, elképzeléseiket az ideális kertről.

Ezután vázlatokkal, tervvel mutatjuk be ötleteinket, elképzeléseinket, amelyek a leendő tulajdonos gondolatait tükrözik már megvalósítható formában. Amennyiben a különböző tervek közül kiválasztásra kerül valamelyik, meghatározzuk azt a költségkeretet, amelyből a kivitelezést a kezdetektől a kert átadásáig megvalósíthatjuk.

Tereprendezés, szintezés

A telek állapotától függően szükség lehet a talaj cseréjére, a megfelelő talajszint, a teraszok, támfalak kialakítására, vagy az esetleges talajegyenetlenségek megszüntetésére.

Ezeket a műveleteket gépeink és gyakorlott munkatársaink segítségével pontosan és szakszerűen elvégezzük. A különböző részmunkák során képzett kertépítő kollégánk a helyszínen irányítja a folyamatokat.

A megfelelő szintek kialakítása után kerül sor a kiváló minőségű és az ültetendő növények számára megfelelő termőföld terítésére.

Ebben az ütemben kerül kialakításra, telepítésre az automata öntözőrendszer is.

Térburkolatok, kerti utak, szegélyek, sziklakertek

A kerti utak és a különböző térburkolatok ma már szerves részei egy szép és praktikus kertnek. A különböző esztétikai élményt nyújtó alapanyagok a beton („viacolor”), a természetes kövek (terméskő), a „macskakő”, a különböző fafajtákból készült rönkök, pallók, járólapok. Ezen alapanyagok felhasználásával dekoratív támfalak és sziklakertek, szegélyek és járdák építhetőek. Gyakran alkalmazott elem még a gyeprács beton, újabban pedig ennek műanyag változata.

Tó és csobogó patak megtervezése, a tó technikájának telepítése. Vízi növények telepítése, beültetése.

Örökzöldek, fák és cserjék ültetése, telepítése

A megfelelő talajelőkészítés után következik a különböző fák és cserjék ültetése. Cégünk kizárólag kiváló minőségű növények telepítését vállalja, hogy megrendelőink maximálisan elégedettek legyenek a későbbiekben is.

Ebben az ütemben kerülnek kialakításra a sövények, a fasorok, a bokor csoportok, a ligetek, a virágágyak.

Gyepszőnyeg fektetés, füvesítés

Akár az előzőekben, a fű típusának kiválasztásakor is csak a legkiválóbb, nemesített fűfajtákat telepítjük. Minden esetben követelmény a nagy lépésállóság, a szőnyegszerű sűrűség, a megfelelő színárnyalat, a betegségekkel szembeni ellenállás és a télállóság.